keskiviikko 3. elokuuta 2016

Lapsen kanssa terassille

Näin kesälomien pyöriessä on monella vihdoinkin mahdollisuus viettää aikaa ihan vain perheen kesken. Linnanmäet ja Muumimaailmat ovat mahtavaa ajanvietettä, mutta ei niissäkään voi joka ainoana kesäpäivänä pyöriä. Aurinko ja lämmin ilma ajavat vanhemmat lapsineen ulos raittiiseen ulkoilmaan ja kun lähipuisto ja taloyhtiön grillikatos rupeavat olemaan liian nähtyjä on aika keksiä uusia vierailupaikkoja.


Ennen lasta oli aina helppo lähteä terassille. Istuskella kavereiden kanssa, juoda milloin jääteetä milloin siideriä tai syöden lounasta. Kuunnellen hyvää musiikkia, räkättäen ääneen ja paeten ampiaisia. Nyt kun mukana pyörii kuitenkin tuo alle vuoden ikäinen tytön tyllerö herää kysymys voiko tätä enään tehdä? Onko lapsen paikka terassilla?

Jokainen maalaisjärkeä omaava tietää ettei pientä lasta voi istuttaa suoraan paahtavan auringon armoille ja siiderin lipitys sekä mahdollinen tupakointi tulisi jättää niihin lapsivapaisiin reissuihin. Mutta eikö lapsen kanssa voi käydä terassilla vaikka muumilimulla tai jäätelöllä (jos lapsi on siis jo sen ikäinen, että näitä harrastaa)? Vai onko se niin, ettei se vain ole yksinkertaisesti soveliasta raahata lasta mukaan terassille?


Mielestäni tämäkin riippuu paljonkin terassista. En ikinä veisi lastani kännisten ihmisten keskelle kuuntelemaan örvellystä ja seuraamaan vierestä kun joku puhaltelee röökinsä savut suoraan lapsen naamaan. Lounasaikaan taas ollaan muutamankin kerran istuttu ravintolan terassilla syöden ja tuijotellen ihmisiä. Tähänkin päätökseen on varmasti vaikuttanut hurjasti se, että läheltä nyt sattuu löytymään hyvän ruokapaikan varjoinen terassi, jossa jos ikinä sattuu istumaan lisäksemme ketään muita, ovat hekin vain ruokailemassa.

Vai olenko minäkin nyt vain hieman takakireä sekä kapeakatseinen? Onko se päivän selvää että tottakai lapsen voi ottaa mukaan minne vain? Ei ole vain kerran tai kaksi, kun olen törmännyt alle kouluikäisiin lapsiin istumassa terassilla. Samaan seurueeseen on saattanut kuulua jopa pari vähän enemmän sitä alkoa nauttinutta yksilöä ja tämä pieni lapsi on istunut syvällä tuolissaan tuijottelemassa limsalasiaan. Kesästä saa ja kuuluukin nauttia eikä mielestäni siinä oluenkaan juonnissa mitään tuomittavaa ole, kunhan se tehdään ihan aikuisten kesken. Illat pimenevät sekä viilenevät jo nopsaan ja pieni lapsi kun ei kykene ymmärtämään äidin tai isän humalatilaa saattaa hän hämmennyksissään tyytyä vain kipristelemään pieniä, kylmiä, pelkästään sandaalien suojaamia varpaitaan.


Onko lapsen paikka terassilla?


Seuratkaa meitä myös instagramissa 

11 kommenttia :

 1. Omista kokemuksista ne oli hauskoja hetkiä kun pyörittiin lämpimänä kesäpäivänä torilla. Iskä saattoi käydä juomassa yhden ja tietenkin itse sai lasin limsaa. Ei me kauaa oltu siellä, sen mitä itsellä kesti juoda limsa. :p Samoin en myöskään koskaan ole järkyttynyt kun olen ollut aikuisten seurassa kun he ovat juoneet. Oli hauskaa (sai herkutella, tehtiin jotain spessuu mitä normaalisti ei tehtäis) ja aikuset osas hullutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on vaan tosi hyvä että noista päivistä on jäänyt hyvät muistot! :)
   Onhan sillä selvä ero juoko isä/äiti yhden vai esimerkiksi viisi. Harmi etteivät kaikki ole kokeneet lapsuuden aikaisia muistoja vanhempien alkoholinkäytöstä noin positiivisina...

   Poista
 2. No, kesäiltana en veisi lasta terassille. Päivällä mikä ettei. Mutta musta se on aika mahdotonta, koska aina löytyy joku, joka polttaa terassilla. Ei mun mielestä alkoholin nauttiminen ole niin paha, kunhan lähellä olevat ihmiset ei ole selvästi kännissä ja kovaäänisiä tai muuten käytökseltään lapselle pelottavia tai uhkaavia. Pitäisi olla lapsiperheille oma terassi, jossa ei saa polttaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :) Sen yhden juominenhan on vain lapselle esimerkkinä fiksusta alkoholinkäytöstä, mutta kännibileet ja röökikoppi eivät kyllä ole oikea paikka lapselle!

   Poista
 3. Me ollaan myös käyty terassilla tytön kanssa, tosin vain päivällä. Iltaisin juodaan limsat sitten muualla.

  VastaaPoista
 4. Ruokaravintoloiden ja kahviloiden terasseille nyt tietysti voi ottaa lapsen mukaan! Ja vaikka itse joisi ruokajuomaksi jotain muutakin kuin vettä, on se aivan ok. Mutta sellaiselle terassille, jossa asiakkaiden pöydissä on vain alkoholijuomia, ja monilla asiakkaista selkeä päihtymistarkoitus, ei lapset kuulu.
  Kannattaa huomata, että monet varsinaiset baaritkin avaavat ovensa aikaisin päivällä ja silloin asiakaskunta koostuu lähinnä päiväkahvia litkivistä tai oikeasti yhdellä pistäytyvistä esim. shoppailureissullaan olevista ihmisistä. Silloin lapsen vieminen sellaiselle terassille on ihan ok. Mutta tämäkin vaatii varmasti baarin/ravintolan tuntemista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekkin muutamassakin baarissa työskennellyt ja työskentelen edelleen ja voin kyllä sanoa, että kyllä sinne silloin anivarhainkin saattaa eksyä kaikenkarvaista väkeä :D
   Mutta sehän vaatii vanhemmilta juuri sitä pelisilmää millaisen poppoon keskelle lapsen kanssa istahtaa. Ruokaravintoloiden ja kahviloiden terassit ovat onneksi yleensä vähän lapsiystävällisimpiä joten sinne voi rauhassa mennä pienen kanssa. Ja eihän se viinilasi ruuan kanssa sitä lasta traumatisoi :))

   Poista
 5. Suomessa meillä ei ole lapset ollut muualla kuin kahviloiden tai ruokaravintoloiden terassilla. Mutta etelässä ollaan oltu useamminkin erilaisilla terasseilla. Mutta siellähän se on ihan eriasia. ;)

  VastaaPoista
 6. Ongelma vaan tuntuu olevan että siellä ruokaravintolan terassilla saattaapi olla joku kukkahattu täti joka traumatisoituu vanhempien ruoan kanssa nauttimista viinilasillisesta.

  VastaaPoista