maanantai 22. elokuuta 2016

Jättäisitkö lapsen yksin hotellihuoneeseen?

Täällä blogin puolella jo mainitsinkin meidän viime viikkoisesta reissusta Helsinkiin. Menomatkalla kuulin puolella korvalla keskustelun liittyen ilmeisesti koko perheen lomamatkaan. Keskustelun osapuolet puhuivat innoissaan hotellin hyvistä juomista ja maittavasta ruuasta. Eräs pieni lause jäi kuitenkin pyörimään mieleeni: "Sitten kun lapset nukahtivat lähdettiin illalliselle". Ilmeisesti vanhemmat olivat vuorotellen käyneet huoneessa tarkastamassa tilanteen, mutta muutaako se mitään? Onko se ihan ok jättää lapset nukkumaan keskenään hotellihuoneeseen?
Varmasti myös monelle muulle tulee heti mieleen tämä vuosia sitten tapahtunut surullisen kuuluisa Madeleinen tapaus. Kukaanhan ei osaa sanoa mitä tälle pienelle tapahtui sillä aikaa kun vanhemmat illastivat viereisessä ravintolassa. Vertauksenahan tämä on hyvin ääripäästä, mutta tältäkin suurelta murhenäytelmältä oltaisiin säästytty jos illallinen olisi ollut päivällinen lasten kanssa ja ilta/yö oltaisiin vietetty koko perhe huoneessa nukkuen tai vaikka tuijottaen televisiota. Jokainen meistä tekee omat päätöksensä ja joutuu kantamaan niistä vastuun. Harmi, että aina ei mene nallekarkit tasan ja joku joutuu kärsimään.

Ymmärrettäväähän se on, että myös äiti ja isä kaipaavat omaa aikaa. Loma lasten kanssa ei ehkä aina tunnu lomalta, mutta sen kanssa on vaan elettävä. Itseppä mentiin lisääntymään. Nuo välillä niin ärsyttävät pienokaiset ovat kuitenkin tärkeintä mitä meillä on. Miksi riskeerata mitään rauhassa syödyn pihvin ja punaviinilasin takia, kun ikinä ei tiedä mitä voi tapahtua? Tällä meidän Helsingin reissulla, kun viimein sain tytön nukkumaan kieltämättä rauhassa nautittu lasillinen kuulosti hyvältä, mutta enhän minä kotonakaan lähde lähibaariin ja jätä lasta yksin kotiin. Entä jos syttyisi vaikka tulipalo? Tyydyin tuijottamaan Criminal Mindsia ja nukahtamaan kuola poskella kuunnellen pinnasängystä kuuluvaa hiljaista tuhinaa.
Kenenkään valintoja en halua tuomita. Tehköön jokainen mikä tuntuu oikealta, mutta jättäisitkö sinä oman lapsesi yksinään hotellihuoneeseen?

39 kommenttia :

 1. Nou nou nou. En ikinä jättäis! Hyvä postaus ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo ties mitä Leo keksis jos heräis yöllä ja äitiä ei näy🤔😁
   Kiitti😘

   Poista
 2. Olipa mielenkiintoinen aihe - ei ole nimittäin tullut mieleenkään jättää lapsia yksin hotellihuoneeseen. Varsinkaan pieniä lapsia, eri asia sitten kun he ovat jo reilusti kouluikäisiä - sittenkin vaan ehkä. Saahan sitä vaikka halutessaan huoneeseen sen lasin viiniä ja ruokaakin, jos tahtoisi. Jokainen tyylillään toki, mutta eipä tosiaan tulisi mieleeni..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä se on jännä kun sitä kuitenkin tapahtuu kaiken aikaa! Tekisin itse juuri niin että tilaisin huoneeseen ja söisin hipihiljaa😂 Mutta jokainen tyylillään😊

   Poista
 3. En ikinä. En kestäisi niitä itsesyytöksiä mitä siitä väkisinkin seuraisi jos jotakin sattuisi. En edes itkuhälyttimen varaan uskaltaisi jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri! Lapsille sattuu ja tapahtuu, mutta niin kauan kun se tapahtuu valvovan silmän alla voi olla omatunto puhtaana :)

   Poista
 4. En kyllä jättäisi. Kyllä siinä herätessään pieni kerkeää hyvin hätääntyä vieraassa paikassa, jos joutuu puolikintuntia odottelemaan jotakuta käymään. Kerran oltiin hotellissa ystävä perheen kanssa, lasten ollessa vähän alle vuoden ikäisi ä. Meillä oli vierekkäiset huoneet, niin silloin jätin pojat illalla matkasänkyihin nukkumaan meidän huoneeseen itkuhälyttimen välityksellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa tilanteessa olet niin nopeasti paikalla jos hälyttimestä kuuluu jotain että uskaltaisin näin itsekkin tehdä :D Nukkuuhan lapset esim. kotipihassa päikkäreitä eikä äiti ole tuijottamassa vieressä :)

   Poista
 5. en jättäis. ottaisin huoneen jossa on makkari erikseen ja tilaisin iltapalaa huonepalvelusta.

  VastaaPoista
 6. Jos jokainen katsoo sitä omaa lastaan niin vastus tulee aina sen mukaan minkä ikäisen kanssa nyt on. Eli vastaus on kyllä voin jättää lapseni yksin hotellihuoneeseen. Nuorimmaista en yksin mutta siskon kanssa kyllä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä todellakin myös ikäkysymys! Itse ajattelin tätä oman 1v tytön kannalta :)

   Poista
 7. Hmm.. onpa muuten kinkkinen juttu, eikä mun mielestä asiaan ole suoraa vastausta. Ei ainakaan minulla. Minusta on eri asia, puhutaanko hotellista ulkomailla vai kotimaassa. Ulkomailla en todennäköisesti jättäisi. Kotimaassa saattaisin harkita, mutta vain jos olisin jossain lähellä (viereinen huone), toiseen kerrokseen en uskaltaisi lähteä. Ja puhun nyt vain alle kouluikäisistä. Olen kerran ollut lapsen kanssa ulkomailla, silloin esikoinen oli puolivuotias, eikä tullut mieleenikään jättää häntä yksin nukkumaan, mutta lähinnä siksi ettei mulla ollut tarvetta lähteä illalla esim. syömään. En kuitenkaan osannut nähdä siinä pahaa, että hän nukkui yksin huoneessa ja minä istuin hotellihuoneen terassilla. Ovet oli kiinni.

  Toisaalta myöskin mietin, että mikä muu tekee eron siinä, että lapsi jätettäisiin yksin hotellihuoneeseen nukkumaan, kuin että se nukkuisi ulkona (pihalla ei parvekkeella) päiväunia kuin se että toinen tapahtuu päivällä ja toinen yöllä. Toki hotelihuoneesta herääminen saattaa olla pelottavaa jos ja kun se on vieras paikka.

  VastaaPoista
 8. Ei saa jättää pientä koululaista, teinit eri asia. Ja alle kouluikäisiä ei missään tapauksessa! Eihän niitä kotiinkaan jätetä ilman aikuista iltaisin, eihän vain? Erittäin traumatisoivaa lapselle.

  VastaaPoista
 9. Ei, aina lapsenvahti matkassa tai joku aikuisista jää huoneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unelmahan olisi lähteä lomalle sellaisella porukalla että aina vuoroiltaisin vahditaan lapsia <3

   Poista
 10. Hui kauhistus, pienten lasten kanssa ei tulisi mieleenikään jättää heitä huoneeseen ja lähteä syömään, vaikka nukkuisivat normaalisti kuinka hyvin tahansa - naapurihuoneeseen voisin mennä hälyjen kanssa mutta en kauemmas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu! Naapurihuoneeseen kyllä itkuhälytin kainalossa! Silloinkin joutuisi kyllä käydä kurkistelemassa lapsen nukkumista 😂

   Poista
 11. Osaatko sanoa minkä ikäisestä lapsests oli kyse ja oliko hänet jätetty yksin vai sisarusten kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa :) Kyseinen keskustelu oli vain se mikä sai minut ajattelemaan koko asiaa, en tiedä heidän taustoistaan sen enempää..

   Poista
 12. En IKINÄ! Sama juttu auton kanssa, minkä suhteen ihmiset ovat pelottavan huolettomia. Musta ei ole okei jättää lasta yksin autoon, vaikka "vain nopsaan kipaisisi" hakemassa maitoa. :(

  VastaaPoista
 13. En tosiaankaan jättäisi! Enhän jätä kotonakaan edes siksi aikaa, että veisin roskat tms. Tuo meidän Leo kun on vielä semmoinen pieni apinan poikanen, niin koskaan ei voi olla varma, milloin hän keksii kiivetä pinnasängystä ulos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teidän Leo on kyllä sen verran menevä ettei uskalla edes vessassa käydä😂😂💛

   Poista
 14. En kyllä pientä uskaltais jättää, tuskin edes ihan ekaluokkalaista. Eihän tapauksesta tosiaan tiedä, minkäikäisiä lapsia on ollut, mutta kauhistuttaa kyllä ajatus, jos kovin pienet joku on valmis jättämään yksin, eihän heitä jätetä kotiinkaan. :(

  Rosa
  www.rosajaneponen.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu siis tapauksen taustojahan en tiedä, mutta kyllähän sitä edelleen tapahtuu että ihmiset jättää lapset nukkumaan mm sen varjolla että lapsi nukkuu koko yön sikeästi kotonakin :(
   Mutta niinpä! Eihän niitä jätetää kotiinkaan!

   Poista
 15. Huhhuh, en varmasti jättäisi. Ei saa jättää! Lapset saattavat herätä iltayöstä monta kertaa ja hätääntyvät jos ei näy isiä tai äitiä. Olen juuri kahden viikon hotellimatkalla Kuopiossa ja voisin tehdä itsekin postauksen tästä aiheesta :)
  Www.pellavaajapastellia.fi

  VastaaPoista
 16. En kyllä jättäisi <3
  Tietty jotkut teinit ovat ihan asia erikseen, ehkä nekin kaipaa "lomaa" vanhemmistaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo teininä nää meidän lapset varmaan jo ihan anelee että lähettäisiin jossain käymää 😂

   Poista
 17. En jättäisi, ei tulisi mieleenkään. Jos lasten kanssa lomalle lähdetään, niin iltakin vietetään huoneessa. Muutama viikko sitten kesälomamatkalla lapset nukahtivat hotellissa sen verran aikaisin, että ehdittiin katsoa miehen kanssa läppäriltä leffa. Ilman ääniä, muutenkin korkeintaan kuiskaillenkin oli kivaa. Jos kahdenkeskiselle illalliselle haluaa, lapset täytyy jättää kotiin tai hankkia huoneeseen hoitaja. Kumpi sitten järkevämpää...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Lasten kanssa lomaa vietetään lasten ehdoin ja heidän parastaan ajatellen :) <3

   Poista
 18. En jättäisi sen ikäistä, joka ei kotonakaan saa olla yksin. Eli iästä riippuen toki :) Mutta miksei lomalla lapsi voi valvoa pidempään ja lähteä mukaan illalliselle?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli juuri näin! Lapsi valvoi hieman normaalia pidempään ja käytiin kaikki yhdessä iltapalalla :) Ja kyllä! Iästä riippuen

   Poista
 19. En jättänyt enkä jättäisi. Ei tulis pieneen mieleenkään.

  VastaaPoista
 20. Me oltiin kesällä hotellireissulla ja tietysti mentiin taaperon kanssa leikkihuoneeseen. Eräs äiti toi sinne tyttärensä, alle kouluikäisen ja jätti sinne leikkimään. Leikkihuone oli ravintolaan menevän käytävän varrella eikä pääovellekaan ollut pitkä matka. Olin vähällä sanoa, että pitäskö sun miettiä, että onko ihan järkevää jättää pientä tyttöä huoneeseen. Toki me oltiin huoneessa, mutta jos ei oltais oltu, niin tyttö ois ollu siellä yksin.

  Mä en koskaan jättäisi lasta yksin hotellihuoneeseen. On ymmärrettävää, että houkutus voi olla suuri, koska Suomessa ajatellaan, että hotellit on turvallisia, mutta minä en ottaisi mitään riskiä, kun kyseessä on oma lapsi. Mua on aina jotenkin keskimääräsitä enemmän vainonnut se Madeleinen tapaus!

  VastaaPoista