lauantai 18. kesäkuuta 2016

Vauvan hoidon ABC

Eikö olisi kiva, jos neuvolassa jaettaisiin lyhyitä lehtisiä "yksinkertaisen ihmisen vauvan hoito-opas"? Odotus aikana mieli nimittäin täyttyi mitä oudoimmista kysymyksistä, joiden esittäminen ääneen sai tuntemaan itsensä lähinnä tyhmäksi. Joku olisi saanut hyvät naurut näkiessään sen aikaisen hakuhistoriani.


Ennen Eliseä kokemukseni vauvoista oli aika olematon. Monet ystävät olivat lapsettomia ja ei lähipiiristä muutenkaan löytynyt juuri pieniä lapsia. Mitäs jos minä rikon sen? Ensimmäiset päivät vastasyntyneen kanssa kuluivat tärisevin käsin ja epävarmalla fiiliksellä. Mites tiukalle tämä vaippa kuuluukaan laittaa? Hoitajilta tuli käsky herättää lapsi 3 tunnin välein syömään. Ikinä en saanut selitystä miksi. Ja taas google lauloi.

Aikas nopeasti varmuus oman lapsensa hoidossa kasvoi. Pian tuli huomatuksi, kuinka kylpiessä se hymynaama äitiyspakkauksen lämpömittarissa oli meidän lapselle liian kuuma ja kuinka tiukalle se vaippa kannattaa laittaa jos ei halua että lapsi ui niskaa myöten omassa ulosteessaan. Ja osaahan se lapsi muuten ihan itsekkin kertoa milloin on nälkä. Paljon tuli myös pohdittua tätä vaatetuskysymystä. Mistä sitä voi tietää mitä laittaa päälle milläkin kelillä? Fanaattisesti ravasi kokeilemassa vaunuissa nukkuvan lapsen niskaa kunnes tajusin, että eihän se lapsi suostu nukkumaan jos on liian kylmä tai kuuma. Ostinpa muuten ihan turhaan kasan 56 kokosia yöpukuja. Vauva kun alussa heräsi ja nukahti miten sattui niin eipä siinä ruvettu mitään yökkäriä vaihtamaan.


Nyt kun mietin tätä 9,5 kuukautta äitinä on varmasti monia asioita mitä olisin voinut tehdä eri tavalla, mutta on myös paljon päätöksiä mihin olen enemmän kuin tyytyväinen. En ominut lasta ja hukkunut siihen imetyspilveen, vaan meillä on pienestä asti juotu myös välillä pullosta. Maitoa tuli niin runsaasti, että sitä sai pakkaseen hyvin jemmaan ja isäkin pääsi syöttämään. Itse sain siten nukuttua pidempiä pätkiä ja olin huomattavasti hyvinvoivampi äiti. Luotin itseeni kun mieleni täytti epäilys ettei maito pelkästään enään riitä ja aloitimme kiinteät jo 4kk iässä. Ja pian nukuttiinkin jo pidempiä pätkiä. Onpa muuten myös hyvä ettei tullut tuhlattua rahaa leluihin, koska parhaat leikit meillä saadaan kaukosäätimillä ja tyhjillä rasvapurkeilla.

Hei te tuoreet äidit: kannataa muuten oikeasti nukkua kun lapsi nukkuu, vaikka se oma aika meneekin sitten siinä. Ja kannattaa oikeasti nauttia niistä pitkistä imetystuokioista leffoja sekä sarjoja seuraillen, koska pian sinulla ei ole enään aikaa katsella televisiota. Paras vinkki kuitenkin mitä voin esikoistaan hoitaville äideille antaa on vain luottaa itseensä (ainiin ja tietenkin se, että kosteuspyyhkeet ovat maailman paras keksintö). Sinähän se parhaiten tunnet oman lapsesi ja pitkälle pötkii pelkällä maalaisjärjellä. Aina ei tarvitse kuunnella muiden ohjeita, varsinkaan jos itse on yhtään epävarma asiasta. Vaikka se pieni onkin niin hauraan oloinen, ei se kuitenkaan ole niin helposti särkyvä kuin voisi luulla. Neuvolasta ja äitikavereiltasi saat ehkä kultaakin kalliimpia vinkkejä, mutta loppujen lopuksi teet aina itse päätökset lapsesi hoitoon liittyen.


Mitkäs ovat teidän parhaimmat hoitovinkkinne?

6 kommenttia :

 1. Paras vinkki on kyllä juurikin tuo että luottaa itseensä ja toimii niin minkä kokee olevan lapselle ja omalle perheelle se oikea tapa. :)

  VastaaPoista
 2. Mä komppaan ylempää, luotto itseensä (sekä puolison osaamiseen!) on tosi tärkeää. Voi lukea ja kuunnella neuvoja ja vinkkejä, muttei ikinä kannata mennä suoraan niin kun joku vauvaopas tai toinen sanoo. Mä yllätyin miten luonnollisesti vauvanhoito lähti rullaamaan ja miten nopeasti luotin meidän osaamiseen. Oon ennen usein mietttiny mitä muut ajattelee mun tekemisistä ja sanomisista mutta se on kyllä vauvantulon jälkeen kadonnut aika lailla. Musta on muuten ihanaa olla se, joka tuntee oman lapsensa parhaiten ja jolla on siihen miehen kanssa kaikki "valta". Hah kuulostipa pahalta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh eikä kuulostanu pahalta vaan ymmärrän täysin mitä tarkoitat! :D
   Mäkin olin niin yllättynyt miten ihmeessä sitä osaskin niin luontevasti hoitaa omaa lastaan.. :)

   Poista
 3. Meidän esikoinen syntyi heinäkuun helteisiin, niin että ensimmäiset elinviikkonsa vietettiin kokonaan vaippasillaan, yötäpäivää :D vaatetta laitettiin vain kauppaan tai mummilaan lähtiessä :D oon samaa mieltä myöskin, luota itseesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, että meillä on aika yksimielinen mielipide tuossa luota itseesi asiassa! ;)
   Oi kyllä mullekkin kelpais hiihdellä koko heinäkuu aatamin asussa :DD

   Poista